Bookoteka

Bookoteka je čitateljski klub nastao sasvim spontano, vođen entuzijazmom dviju zaljubljenica u knjige i čitanje. Njegove pokretačice su Dajana Grgantov, povjesničarka umjetnosti i Daria Papa, kroatistica, pedagoginja i knjižničarka.


Kreativna, inspirativna, umjetnička duša. To je žena koju poznajem najbolje jer mi je sestra i ponosim se time. S njom dijelim ljubav prema istim vrijednostima koje dijelim i s ovom gore . To je žena nepresušne inspiracije koja piše predivne tekstove i rukama stvara prava umjetnička unikatna djela. https://www.facebook.com/wavedstudio

I moja malenkost, u radno i slobodno vrijeme zaljubljena u knjigu i pisanje svojih Stereopriča. 

Kada se ujedini sve navedeno, nastaje ogromna pozitivna energija i motivacija da našem gradu i ljudima u njemu pružimo i ponudimo ono što znamo i želimo! Jednoga su dana sve naše zamisli odlučile zaživjeti i prozvati se book clubom/čitateljskim/čitalačkim klubom (ili kako ga već nazvali). Zaista nije važno - važno je da uživamo u procesu stvaranja, kreiranja i na kraju, realizacije svega zamišljenoga. 

Čitanje je za neke radost, za neke potreba poput disanja, za neke obaveza, za neke nužno zlo. Koliko različitih odnosa prema knjizi i čitanju imamo, toliko različitih čitatelja postoji. Čitanje je poput gradnje nove kuće. Na početku gradnje zamišljaš njezin kraj, ali kad do njega dođe, uvijek te dodatno iznenadi i oduševi.Nismo ni svjesni koliko u procesu gradnje (čitanja) učimo, ne samo o svijetu oko nas, nego i o svijetu unutar nas samih.

Krenite s nama u pustolovinu otkrivanja novih svjetova. 

Iznenadit ćete se koliko ih ima, koliko su različiti, a ujedinjuju sve nas i obogaćuju nas nezaboravnim iskustvom! 

Pridružite nam se na književnim večerima, razgovorima uz knjigu i druženju. 

Prva Bookoteka odrađena

Kraj Otvorene knjižnice u Krku, u subotu 19. lipnja 2021., održan je prvi susret čitalačkoga kluba Bookoteka. Uživali smo u druženju i razgovoru o dobroj knjizi - Mala pariška knjižara autorice Nine George. 

Upoznali smo neke nove ljude i dosad nepoznate strane poznatih ljudi. Iduća Bookoteka čeka nas 30. srpnja 2021. 

Predložite novi naslov za čitanje do nedjelje 27. 6. u Facebook grupi Bookoteka. 


Najava druge Bookoteke i prve Pričaonice

Drugo druženje knjigoljubaca zakazano je za kraj srpnja, petak 30. 7. 2021. s početkom u 20.30 sati.Knjiga koju čitamo je Kradljivica knjiga odličnog romanopisca Markusa Zusaka.

Prva Pričaonica, druženje predškolske i mlađe školske djece s knjigom Velika knjiga emocija, kao i kreativna radionica, održat će se u ponedjeljak 19. 7. od 9 do 10 sati u Frankopanskom kaštelu u Krku. Detaljnije info pronađite na Facebook stranici Bookoteka. Voditeljice pričaonice su Daria Papa i Dajana Grgantov.

Prva pričaonica je iza nas! 

 Danas smo čitali priču "Izbacimo DŽ" i super se zabavili. Pričali smo o različitosti i jednakosti, igrali smo se i slagali riječi od slova, a otkrivali smo i neka tajna slova na papiru. Svi smo se složili da je ovo bio super doživljaj i pozivnica za još! 

Iduća pričaonica na istome mjestu u isto vrijeme (ponedjeljak od 9 do 10 sati ujutro, Frankopanski kaštel u Krku) bit će održana 2. kolovoza 2021., a prijaviti se možete u Facebook grupi Bookoteka.

Zahvaljujemo se svoj radoznaloj djeci, svim njihovim pitanjima i odgovorima. Također, zahvaljujemo Jovani Čutul i Mileni Debrunner kao i Alisi Škvorc na pomoći u realizaciji naše prve pričaonice. Za iduće pričaonice možete se prijavljivati u inbox Facebook stranice Bookoteka. 

Druga Bookoteka uz svjetlost svijeća, šum mora i miris borova

Druga Bookoteka uspješno je odrađena! Ili bolje rečeno, proživljena. U društvu zaljubljenika u knjigu, o jednoj istoj takvoj, glavnoj junakinji romana Kradljivica knjiga i mnogočemu drugome, razgovarali smo uz svjetlost svijeća, miris borova i šum mora.Žao mi je što mnogi danas iz opravdanih razloga nisu mogli biti s nama i vjerujemo da se vidimo na trećoj Bookoteci krajem kolovoza. Pišite nam prijedloge knjiga koje biste voljeli čitati, a ona knjiga koja dobije najveći broj glasova bit će tema idućeg susreta.Čitaj, čitajte s nama, čitajmo zajedno - i cijeli svijet će vam se otvoriti!

Druga Pričaonica - učimo o krčkoj povijesti

Na našoj drugoj Pričaonici upoznali smo se s Frankopanima i naučili koliko je zajedništvo važno. Kao i u slikovnici Tri brata i tri kule (Svaki od njih voli biti malo poseban, ali sve što čine, uvijek čine zajedno), gradili smo kaštele od legića, davali im imena i surađivali kako bismo bili što jači - jer znamo da samo zajedništvo uistinu povezuje! Bilo je tu i mnogo mudrih glavica koje su davale točne odgovore u kvizu nakon čitanja, a mnogo njih je zanimalo zašto je kaštel sagrađen, što znače svi oni izlazi i malena vrata iz kaštela, kuda vode i slično. Uživali smo u čitanju, slušanju, učenju krčke povijesti, stvaranju i novim poznanstvima.

Iduća pričaonica na istome mjestu u isto vrijeme (ponedjeljak od 9 do 10 sati ujutro, Frankopanski kaštel u Krku) bit će održana 9. kolovoza 2021., a prijaviti se možete u Facebook grupi Bookoteka. 

Treća pričaonica i Kravlja kakica

Na trećoj Pričaonici održanoj 9. kolovoza 2021. u Frankopanskom kaštelu u Krku, čitali smo priču o kravi koja se rugala ovci, govorili o tome što znači biti bezobrazan, kako se osjećamo kad je netko bezobrazan prema nama, a što radimo kad smo mi bezobrazni prema nekome. Bilo je tu puno prepričanih doživljaja i sjećanja na neke ugodne, ali i neugodne trenutke koji smo svi nekada proživljavali. Nakon toga smo na plakatu prepoznavali pristojno ponašanje i navodili primjere suprotnih ponašanja, a zatim u grupama na slikama precrtavali ona nepoželjna, a zaokruživali primjere pristojnog ponašanja. Naučili smo da bonton nije isto što i bombon i pritom se dobro zabavili! 

Četvrta pričaonica uz Čarobne džemove

Ah, ti čarobni džemovi! Da, dobro ste pročitali. Čarobni džemovi naslov su priče danas održane Pričaonice. Topla priča koja govori o Slatkici i njenim džemovima koji liječe svaku brigu i čine da se prijatelji pomire, priča je koja ostaje u sjećanju. Gospodin Lovašić identične je sastojke stavljao u svoje džemove sa željom da zaradi mnogo novaca, ali njegovi džemovi nisu mogli liječiti. Slatkica mu je odala tajnu - zaboravljao je glavni sastojak - LJUBAV. Što god radili, ako to ne radimo s ljubavlju, neće biti ono pravo.Govorili smo o tome što je ljubav, koga volimo i što volimo raditi. Svatko od nas napravio je svoju posebnu kutijicu ljubavi u koju je stavio/la mediteransko bilje, smilje, ružmarin, lavandu, maslinovu grančicu, kamenčiće i školjke s krčkih plaža. Super smo se zabavili, družili i zaključili da smo pričali, družili se i radili s puno ljubavi, najvažnijim receptom za svaki uspjeh!

Treća Bookoteka u znaku ljubavi

Treća Bookoteka održana je 27. kolovoza 2021. na divnoj terasi naše Milene Debrunner. U ugodnom razgovoru o Frommovoj najpoznatijoj knjizi - Umijeće ljubavi, dva su sata protekla kao u trenu. 

Koliko nas je Fromm zamislio? Jesmo li u njegovim riječima i teorijama pronašli vlastita iskustva i sjećanja na proživljene događaje?Prisjetite se koliko ste puta razgovarali s osobom uvjerenom da zna što je ljubav? Osobom koja se duboko razočarala u ljubav? Osobom koja ne može pronaći ljubav? Osobom koja ne vjeruje u ljubav? Osobom kojoj je ljubav pred očima, a ne vidi ju? Osobom koja se zavarava govoreći si da voli i da je voljena? Susrećete li češće osobe iza kojih su nesretne ili sretne ljubavi? Ima li svatko od nas barem jednu sretnu i nesretnu ljubavnu priču?Koliko ste puta sebe upitali što je ljubav vama? Koliko ste puta razmišljali kakav bi bio svijet bez ljubavi? Koliko ste puta razočarano rekli da ne vjerujete u ljubav? Koliko ste puta, unatoč svemu, ponovo povjerovali u ljubav?O svemu tome, ali i razlikama majčinske i očinske ljubavi, ljubavi prema sebi, pravim ljubavima i onima koje to nisu, razgovarali smo dijeleći iskustva i prisjećajući se zanimljivih događaja koji su obilježili naša djetinjstva, mladost i sadašnjost.

Iako će svima koji nisu doživjeli današnju atmosferu djelovati kao klišej, bio je to susret za pamćenje.

Četvrta BOOKOTEKA u kafiću na kraju sela

U kafiću na kraju sela okupili smo se kako bismo razgovarali o Kafiću na kraju svijeta autora Johna Streleckoga.

Zašto ste ovdje? 

Bojite li se smrti?

 Jeste li ispunjeni? 

To su samo neka pitanja na koja smo tražili odgovor,uz pomoć jelovnika izrađenog samo za današnje druženje.

Život je nevjerojatna priča. Mi smo autori te priče i možemo je napisati kako god poželimo. 

Peta Bookoteka bila je online iskustvo!

Naša online Bookoteka 5. studenoga 2021. protekla je u ugodnoj atmosferi knjigoljupkinja. Razgovarale smo o knjizi Povratak u kafić na kraju svijeta. Iduća Bookoteka održat će se sredinom prosinca, a čitamo roman Mala čajana u Tokiju. Svi zainteresirani za sljedeće književno druženje mogu se javiti u inbox. 

Šesta Bookoteka uz Malu čajanu u Tokiju

Književni ručak i potom kavica uz knjigu 11. prosinca 2021. bili su pun pogodak. Nakon Čajane, za siječanj čitamo knjigu Fredricka Backmana, Čovjek zvan Ove. Tko se želi pridružiti, neka se slobodno javi!

U 2022.godini planiramo i neke novitete, ali o tome u 2o22.


Sedma Bookoteka i Čovjek zvan Ove

Jedan čovjek (zvan Ove) i 10 žena. Sedma Bookoteka, kao i uvijek, protekla je u druženju s knjigom i različitim razmišljanjima koji su nas obogatili za još jedno predivno iskustvo! 

PUTOPISNA BOOKOTEKA 

Ovoga puta putopisna, Bookoteka je oduševila stare i neke nove članove kao i one najmanje. Hvala Aleksandri Braut na vrlo zanimljivom, inspirativnom predavanju o Namibiji! Od predivne afričke divljine i životinja do raznolikih afričkih plemena, plesova, običaja...  

Bookoteka na plaži uz razgovor o romanu Pletenica ili "Kako divno započeti dan"  14.5.2022.

PRVA GODIŠNJICA BOOKOTEKE 22. 6. 2022.

Prošlo je već dvanaest mjeseci otkako se mali krug velikih ljudi druži uz knjigu i razgovor ugodni. Te večeri razgovarale smo o budućnosti i tome što nas očekuje te povezale naša razmišljanja s romanom Fahrenheit 451. Želimo nam još puno godina druženja i uživanja, novih poznanstava i suradnji koje nas vode tamo gdje se nismo usudile ni sanjati! 

Tihi zov Australije, 27.7.2022.

Tri sata Bookoteke proletjelo je u trenu. Tihi zov Australije pokazao se kao izazov za raspravu u kojoj smo uživali. Drago nam je da nam se danas pridružio i prvi muški član, neka to bude poticaj i onima koji žele isto, a nisu se još usudili (znamo da ih ima)!Vidimo se u kolovozu!!! 


Pričaonica 25.7.2022.

Muči me što se prijatelj ne želi igrati sa mnom! Brinem se jer je moj najdraži ljubimac uginuo. Brinem se kad imam ispit u školi! Ide mi na živce kad me seka ili brat stalno čupaju za kosu! I tako dalje i tako dalje. Da, i djecu muče brige! One velike ili male, u njihovim su očima uvijek najvažnije pa im pridaju puno pažnje. Upravo zato se i mi odrasli tako moramo prema njima ponašati i uvažiti veličinu njihovih briga.Na današnjoj pričaonici nije nam smetala vrućina. Nakon čitanja i slušanja slikovnice Gitina briga, djeca su govorila i o svojim brigama. Mnogo toga se u tim malenim glavama krojilo, prekrajalo, promišljalo. Neka su djeca, poput nas, lakše izražavala ono što ih muči, a neka nisu o tome htjela govoriti. I to je sasvim ok! Na papirićima su zapisivali svoje brige koje smo zatim stavili u vrećicu. Vrećica je postajala sve teža i punija od briga pa smo došli na ideju da probušimo vrećicu. Zapravo smo, podijelivši brige s drugima i razgovarajući o njima, shvatili da one nestaju kada o njima govorimo (a i ako potpuno ne nestanu, barem su manje i nama postaje lakše).Uposlili smo vrijedne dječje ruke u kreativnom radu. Dajana je pokazala kako izraditi antistres lopticu od balona i brašna. U toj zanimljivoj aktivnosti uživali su svi, a neki su višak balona ponijeli kući kako bi nove loptice poklonili bratu, sestri, prijateljima, roditeljima. Naučili smo da: Svatko o brigama razgovara onako kako zna.Brige imaju i veliki i mali, i odrasli i djeca.Nije sramota reći da nas nešto muči ili da smo tužni.U redu je ne imati brigu. U redu je imati jednu brigu. U redu je imati više briga. Brige doživljavamo puno manjima i lakšima kada ih podijelimo s drugima.

Bookoteka u znaku mladoga princa i njegovih vrijednosti 24.8.2022.

 Jesmo li više nalik vječitoj djeci punoj pitanja ili ozbiljnim odraslima koji su zaokupljeni nebitnim vanjskim? O tome i mnogočemu drugome, razgovarali smo u divnom ambijentu konobe Štorija u Puntu. Danas nam se pridružila još jedna nova članica. Naš krug raste i to nas jako veseli! 

22. 9. 2022.

Na današnjoj Bookoteci govorili smo o životu na našem planetu. Je li kasno promijeniti stvari? Je li utopija vratiti svijet, resetirati ga i stvoriti od njega mjesto za život koje će generacijama nakon nas osigurati dostojan i zdrav život? Koliko smo za sve to odgovorni mi kao pojedinci? O svojim razmišljanjima, iskustvima i stavovima, razgovaralo je poveće društvance, uz neke nove članove kojima se uvijek veselimo.Iduća Bookoteka bit će drugačija od svih dosad, a o čemu se točno radi.... Saznat ćete uskoro!