Stereotema

Jesmo li svjesni koliko nas stereotipi oblikuju i koliki su putokazi na našem putu? Imamo li mogućnosti odigrati bolju kartu od one koja nam je dodijeljena? Smijemo li uopće lošu kartu vratiti u špil, ponovo promiješati te iste karte i uzeti one koje više obećaju? Ne moramo pobijediti, ali možemo pokušati što bolje igrati ovu jedinu utakmicu koju imamo. Naravno, bez udaraca ispod pojasa.Čitanje je za neke radost, za neke potreba poput disanja, za neke obaveza, za neke nužno zlo. Koliko različitih odnosa prema knjizi i čitanju imamo, toliko različitih čitatelja postoji.
Zamislite da živite 1900. godine. Zatim zamislite da ste žena (ukoliko jeste žena ili žensko, zanemarite) i da želite, ali ne smijete, govoriti naglas svoja mišljenja, ne smijete studirati omiljeni studij, ne smijete slobodno otići na kavu s prijateljima (a svi znamo koliko nama Hrvatima kava znači). Ovim nabrojanim primjerima slobodno dodajte još...

Možda niste znali, ali riječ stereo dolazi od grčke riječi stereós - tvrd, čvrst, prostran. Riječ tema ima mnogo više značenja, ali se najčešće spominje u kontekstu glavne misli ili predmeta koji treba obraditi.