Lice iza sjaja

2021-02-17

Svatko od nas ima svoje lice koje igra više uloga. Lice prijatelja, lice roditelja, lice brata, sestre, kćeri, sina, nadređenog, podređenog. Uloge lica svakodnevno se isprepliću u igri naših odnosa prema drugima. Najiskrenije uloge lice uvijek igra među najiskrenijima, onima bez "putra na glavi" kojima je riječ kalkulacija još uvijek nepoznat pojam.

Zadovoljiti druge prije nego težiti sebi kao da je postao ultimatum i ucjena većine. 

Kako si? Dobro sam. Kako si? Ma nisam baš. Kako si? Odlično sam!

Rečenice koje su odavno fraze postale. Kako si koji ni ne gleda u oči, Kako si kojeg ne zanima ništa drugo osim sebe i Kako si koji uvijek pita samo da pita, a ni ne zna zašto pita. To je onaj Kako si koji ni ne dočeka kraj rečenice, a već je u mislima na nekom drugome mjestu i razgovara s nekim drugim.

Postoje tako ljudi Kako si. Puno ih je. Što smo nekome dalji, to ih je više. Množe se u beskraju mogućnosti i susreta, poznanstava i lažnih prijateljstava.

Kako si ujutro krene u svoj pohod pa nastavi poslijepodne, a ne umori se ni predvečer. Ne umori se ni u gradu, na poslu, u šetnji, kod kuće. Ne umori se ni vikendom ni ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom, a pogotovo ni petkom.

Onaj jedini pravi Kako Si rijedak je prijatelj. Taj Kako Si jedini je koji prepoznaje Lice iza sjaja. Ono lažno blještavilo prividne iskrenosti koje nas obasja kao odgovor na Kako si.

Kako Si najčešće živi u djeci. Njegov je dom, dom iskrene iskrenosti. Da, iskrene iskrenosti. Iskrenosti koja se zaista pita, koja zaista brine, koja zaista živi, želi, voli, raduje se i pomaže. 

Kada Kako Si napusti svoj dječji dom? Zašto, kada sazrije, odlazi u dom neiskrene iskrenosti?

Lice iza sjaja živi do doma Kako Si. Jedino ga Kako Si dobro poznaje i zna sve njegove nijanse. Ono ga je i prvo upoznalo i ne vjeruje Licu kada se skriva iza sjaja. Njih dvoje često se igraju i tako se bolje upoznaju. Lice ništa svome prijatelju i susjedu ne može sakriti. Kada je Kako Si bio dijete, uvijek je u igri pogađanja bez pogreške otkrivao pravo lice Lica iza sjaja. Lice bi tada osjećalo pravu sreću i jednostavnost. 

Tko je tvoj iskreni Kako Si? Imaš li mnogo onih usputnih Kako si? Broje li se pravi prijatelji brojem izgovorenih Kako si ili onim jednim jedinim Kako Si?