Ne-morati

2021-02-25

Moraš biti prva. Moraš biti viđena. Moraš biti nasmiješena. Dobra volja podrazumijeva se, kao. Prijateljica je svakome osmijehu, ponekad iskrena, ali češće lažna i prevrtljiva, dvoslojna ili troslojna. 

Moraš uvijek dati sve od sebe. Onda moraš dati sve za druge. Ali, dobro pazi, jer ne smiješ dati sve za sebe. Tako je normalno dati sve od sebe, iscrpiti sebe u pokušajima zadovoljavanja tuđih principa. Tako je shvatljivo dati sve za druge, jer uvijek je važno pomagati. Sve poruke kojima smo suptilno okruženi imaju predznak "biti najbolja, najbolji, najuspješniji i najuspješnija tko god i u čemu god."

Jesmo li toliko nesigurni pa moramo samima sebi glumiti da je ona naša druga strana - ona slabija, ona neraspoložena, ona pasivna, ona nenasmiješena - zapravo nepostojeća?

"Mama, ali ja želim pobijediti", kaže malena K. Pitam ju zašto, ali ona ne zna zašto, sviđa joj se taj osjećaj. "K, još je važnije da uživaš igrajući", kažem joj, iako u sebi priznajem da je osjećaj pobjede neodoljiv. Ponovo se uvjeravam da djeca jednostavno i prirodno znaju dati sve za sebe, a u odraslim dušama to znanje davanja svega za sebe netragom nestaje u pukotinama vlastitih kompleksa i šupljinama naših frustracija. Pukotinama i šupljinama toliko snažno želimo dati smisao tako da neprestano gradimo nevidljive kule, naše utvrde smijeha. Utvrde u kojima caruje lažni kralj naših dnevnih osmijeha.

Igramo se. Moje najmilije pitaju me: "Šta želiš biti mama? Možeš biti šta god oćeš, mama. Pretvoriš se u bilo šta i igraš se." Pa da, igramo se i kad se ne igramo, pomislim. Igramo se u dnevnim igrama naših scenarija bez kraja, u predstavama bez glavnih glumaca, ali vrhunski odigranih uloga.

Zastanem. Omaglica i zujanje u ušima poput roja pčela zaustavlja me. Napokon si kažem: "Ne moraš." Udahnem. Ponovim glasnije: "Ne moraš, stvarno ne moraš." Zujanje odjednom postaje bistrina. Vidim sve jasnije, važnije. 

Ne moram za druge, ne moram od sebe , moram ZA SEBE. Egoizam i narcisoidnost nemaju veze s tim. Oni su na drugom kraju planete, udaljeni od moranja za sebe. I dobro je da je tako. Spoznajem život, dan po dan, učeći od svojih najvrjednijih učiteljica. Učiteljica života, L i K.