Tabui

2021-06-17

Mama šta je to tabu, jel to neka igrica?

Široko otvorenih očiju ona pogledom prati moja unutarnja razmišljanja.

Dođi kraj mene, reći ću ti. Onako kako ti možeš sada razumjeti. Tabu je riječ koja označava nešto skriveno, nešto o čemu se nerado govori. Znaš ono kad gledaš odrasle pa oni šapuću u namjeri da ti ne čuješ njihove riječi? Otprilike je to to.

Aha, znači ipak nije igrica. Al može i biti. Tabu možeš pobijediti?, upita me iskreno.

Možeš, naravno, svi tabui prestaju biti tabui kada ih razotkriješ. Tada oslobodiš u sebi ono što pritišće tvoju slobodu.

U glavi mi se roje misli; Doći će vrijeme kad ćeš sve doslovne stvari shvaćati u prenesenom značenju jer neće ti se sviđati njihovo pravo značenje. Sada pak prenesena značenja još uvijek shvaćaš doslovno. Tvoj maleni neiskvareni svijet nije naučen na pogreške odraslih.

Naučit ću te da su tabui zavaravanje, o svemu se treba pričati. Tabui nastaju kada roditelji ne znaju, ne žele ili osjećaju sram pred jednostavnošću života.

Kada si me prvi puta upitala kako nastaju djeca, odmah sam ti rekla da djecu ne nose rode.

Kada si prvi puta u čudu buljila u moj dodatak na gaćicama, odmah sam ti rekla da nemam tetu u Rusiji i ne čekam dolazak crvene armije.

Kada si me prvi puta vidjela kako izlazim iz tuša bez ičega na sebi, odmah sam ti objasnila da je to naša priroda. Savršena u nesavršenosti. Širom otvorenih očiju promatrala si svaki dio moga tijela koji si prepoznala i na sebi. Vidjela si da se nemaš čega sramiti.

Mama, ali zašto je moj pupak na van, a tvoj na unutra? 

Mama, zašto ja imam male, a ti velike one iz kojih sam ja pila mlijeko? 

Mama, a zašto ja nemam takve noge i ruke? 

A ja sam u tom trenu razmišljala zašto se dijete smije, tko mu je ugradio neugodu zbog gologa? Je li to naučeno ili iskonsko u nama? 

Sve što imaš i kako imaš, savršeno je normalno. Idući put kad te budu zezali zbog čudnog pupka, reci im da je tvoj baš poseban. Idući put kad te budu zezali zbog razmaknutih zubi, reci im da bar nemaš problema s karijesom. Idući put kad te budu zezali zbog prezimena, reci im da nadaleko nema nikoga tko se zove baš kao ti. 

Ponosna što smo žene, otkrivam ti tajnu. Reci ću ti sve što znam i sve kako je, onako kako ti to možeš razumjeti. 

Velike oke upijaju svaku moju riječ i zadobivaju moje povjerenje.

Dok strpljivo odgovaram na sva njena pitanja, u glavi mi se opet roje nove misli; Odrasli misle da je lakše zavarati dječje glave u njihovom trenutku nelagode i srama, ali uvijek se kao bumerang vrate njihova pitanja. 

Stvore vrtlog neizbježnih potpitanja i znatiželje. 

Kao da ne znaju da se iskrenost prema djeci vraća dvostruko.