Tema - čitanje

2021-05-06

Čitanje je za neke radost, za neke potreba poput disanja, za neke obaveza, za neke nužno zlo. Koliko različitih odnosa prema knjizi i čitanju imamo, toliko različitih čitatelja postoji. 

Čitanje je poput gradnje nove kuće. Na početku gradnje zamišljaš njezin kraj, ali kad do njega dođe, uvijek te dodatno iznenadi i oduševi.

Nismo ni svjesni koliko u procesu gradnje (čitanja) učimo, ne samo o svijetu oko nas, nego i o svijetu unutar nas samih.

Odnos prema knjizi među mladima vrlo je šarolik. Dok je većini knjiga u rukama samo prije pisanja lektire, manjina knjigu uzima iz osobne znatiželje i potrebe. Jesam li sada izrekla predrasudu ili je to zaista tako?

Sigurno postoji barem jedna knjiga koju niste voljeli ili vam je bila naporna za čitanje. Možda ste ju pročitali nakon nekoliko godina ili desetljeća i činilo vam se kao da čitate neku drugu knjigu i neke druge rečenice. Zašto je tome tako?

Svakoj knjizi pristupamo iz vlastitoga iskustva i s vlastitim viđenjem teme, doživljaja likova. To je predivno. Knjiga u svakom čitatelju zaživi na poseban način i ne postoje dva čitatelja koji bi na potpuno jednak način doživjeli i/ili interpretirali neko književno ostvarenje. 

Knjiga je medij koji poprima tolika šarolika značenja u susretu s čitateljem, otkriva nam dotad skrivene kutke naših promišljanja.

Divno je voljeti čitati i u čitanju pronalaziti svoj svijet. Jesmo li zato "štreberi" i "dosadni intelektualci" u očima onih koji u sadržaju između korica knjiga nikada nisu pronašli smisao?