Žena Majka Kraljica

2021-05-07

Priča posvećena svim mojim dragim ženama - majci, sestri, prijateljicama

Jesam li dobra majka ako sam stalno prisutna, a loša kad uzmem doslovno pet i pol minuta za sebe?

Nižu se dani i godine istih majčinskih rutina. I otac je roditelj, kažu. Da, ali u još uvijek patrijarhalnom svijetu u kojem se podrazumijeva da žena kuha, pere, čisti, oblači i presvlači, tušira, čita prije spavanja, mijenja popišane plahte i miriši smrad dječje rigotine. Ispravite me ako griješim, liberalni gospodine ili gospođo, ali čini mi se da je većini tako. Samo se dijelimo na dvije vrste - oni koji to javno priznaju i oni koji mašu glavom uz smiješak.

Za mene je majka oduvijek bila mjesto potpore i razmjene misli bez riječi, sigurna luka toplih valova zagrljaja i nježnosti. Ona koja je svojim životom davala smjernice mojemu i ona kojoj dugujem što jesam gdje jesam.

Ma pogledaj ju samo kako se prenemaže, koje kratke suknje nosi! Kako može tako brzo nakon rastave imati drugoga? Ona ide van, a djeca joj doma spavaju? Putuje i ostavlja djecu doma samu? Sređuje se za posao, pegla si kosu i uvijek je besprijekorno našminkana? Kako samo umišljeno hoda!

Zašto te briga?

Znaš li zašto nosi kratke suknje? Znaš li zašto ima drugoga? Znaš li kamo ide dok joj djeca spavaju? Znaš li zašto putuje?

Ja se nadam da je to zato jer voli sebe i svoje tijelo, jer je konačno pronašla mir u čovjeku koji ju zaslužuje, jer radi prekovremene kako bi djeci omogućila topli obrok i školovanje, jer želi napredovati i učiti iako je majka.

Postoji ta posebna vrsta skorojevića koji zabadanjem noseva u tuđe razloge sebi "oplemenjuju" život.


Tako su se jednoga dana susreli Skorojević i Žena Majka Kraljica. Žena Majka Kraljica hoda prema Skorojeviću podignute glave sa smješkom koji joj crta nevidljive obrise sreće. Skorojević ne vidi, ali osjeća te obrise. Oni mu daju dodatnu negativnu snagu koju crpi iz svog utočišta nezadovoljstva. 

Upita on Ženu nije li prerano, ipak je osam sati ujutro, za tako dobro raspoloženje. Nije, kaže ona. 

Nema ranog ili kasnog ako znaš da činiš pravu stvar. 

Sigurno se smiješiš zbog nove frizure, kaže joj. Ne, kaže ona. 

Ne mora postojati vidljivi razlog za smiješak. 

Sigurno ti se onda nešto lijepo dogodilo, upita on već pomalo iziritiran i nestrpljiv. 

Lijepo se događa svakoga dana, samo ovisi kako na to lijepo gledaš, zaiskri sjaj u njenim toplokestenjastim očima.

Niti Skorojević niti itko drugi nisu znali da je to Žena Majka Kraljica, kao svaka druga koja hoda ulicama našega grada, države, svijeta. 

Ona koja svakoga jutra, prije nego spremi sebe, spremi svoju djecu u školu ili vrtić, pripremi im odjeću i obuću, radi doručak i već smišlja ručak, zatim odlazi na posao i tamo daje najviše od sebe - svoju kreativnost, znanje i trud. Nitko ne zna da je to žena koja istovremeno radi deset poslova bez pogreške i da je to žena koja će, u sitne noćne sate, dodatno raditi jer želi i voli. Žena koja neće žrtvovati vrijeme sa svojom djecom, ali i žena koja zna da je sve moguće ako dovoljno želiš. Žena koja nikad neće uskratiti pažnju i poljubac, čašicu razgovora o brigama svojih najdražih, znajući da ju čeka još pedeset zadataka ili neodgovorenih mailova.

Ne, njoj ništa od toga ne piše na čelu. Ne pišu joj prekovremeni sati, neodspavane noći, broj buđenja i broj iznenadnih i nepredviđenih situacija. Ne pišu joj na čelu strahovi, veselja i ponosi. Ona ih nosi u sebi, u tišini i zadovoljstvu. To je Žena Majka Kraljica.